over ons
sluiten
0321 388 777

Informatiepunt Mantelzorg

Zorg je langdurig voor een zieke partner, gehandicapt kind, vader of moeder, goede vriend(in) of buur? Dan ben je mantelzorger. Zorgen voor een ander kan veel voldoening geven, maar is soms ook erg belastend. In veel gevallen wordt de zorgtaak gecombineerd met werk of andere verplichtingen. Om te voorkomen dat je als mantelzorger overbelast raakt, is het belangrijk een goede balans te vinden tussen het zorgen voor een ander en zorgen voor jezelf. Informatiepunt Mantelzorg ondersteunt mantelzorgers door middel van informatie, advies, praktische en emotionele ondersteuning of door een luisterend oor te bieden.

Zorgen zonder zorgen

“Je weet pas hoe sterk je bent als sterk zijn de enige optie is.”
Voor veel mantelzorgers voelt de zorg als een plicht die ze moeilijk uit handen geven. Toch blijken mantelzorgers een grote behoefte te hebben aan respijtzorg. Respijtzorg is vervangende zorg door familie en vrienden, of door een respijtvoorziening. Voor veel mantelzorgers geen luxe, maar noodzaak. Dankzij respijtzorg kunnen ze op adem komen, uitrusten en nieuwe energie opdoen. Ondanks de noodzaak maken veel mantelzorgers geen gebruik van vervangende zorg. De behoefte is er vaak wel, maar veel mantelzorgers kennen de mogelijkheden onvoldoende.

Kun jij wat ondersteuning gebruiken? Ervaren vrijwilligers van De Meerpaal Welzijn kunnen de zorg voor een aantal uren van je overnemen.

Activiteiten voor mantelzorgers

Het maakt niet uit of je thuis, nabij huis, of in een zorginstelling de zorg voor een dierbare hebt. In alle gevallen zorg je met je hart. Als mantelzorger is het daarom misschien prettig om hierover met elkaar van gedachten te wisselen, als mantelzorgers onder elkaar. Om in deze behoefte te voorzien organiseert Informatiepunt Mantelzorg verschillende activiteiten per jaar, zoals het lotgenotencontact, Mantelcafé’s en Meer voor Mantelzorgers.

Houd onze social media in de gaten voor de actuele data of stuur een mail naar mantelzorgdronten@meerpaal.nl.

Jonge mantelzorger?

Wassen, strijken, uit bed halen, opvrolijken en zorgen dat het eten op tafel staat…. Ben jij tussen de 10 en 18 jaar en heb je thuis iemand die een lange tijd ziek is? Misschien zit je vader in een rolstoel, heeft je zusje autisme, is je broer verslaafd of heeft je moeder kanker. Het kan heel fijn zijn om een ander te helpen, maar soms krijg je er ook kopzorgen van! Wil je hier eens met een maatje over praten? Lijkt het je leuk om met jongeren uit een soortgelijke thuissituatie activiteiten te ondernemen? Informatiepunt Mantelzorg organiseert vier keer per jaar leuke activiteiten om even te ontspannen en andere jonge mantelzorgers te ontmoeten. Uiteraard kun je altijd bij ons terecht voor informatie, advies of vragen over ondersteuning.