over ons
sluiten
0321 388 777

Matchpoint Vrijwilligerswerk: dé bemiddelaar tussen vrijwilligers en organisaties

welzijn

De rol van het vrijwilligerswerk is vandaag de dag ongekend groot. Vrijwilligers worden niet voor niets het kloppende hart van de gemeente Dronten genoemd. Want dankzij actieve en betrokken burgers zijn veel sociale initiatieven mogelijk. Mantelzorgondersteuning, maaltijdvoorzieningen, een leuk evenement of een helpende hand wanneer iemand dat nodig heeft. Tal van initiatieven worden vormgegeven door onze vrijwilligers. Matchpoint Vrijwilligerswerk, onderdeel van De Meerpaal Welzijn, biedt ondersteuning, bemiddelt en organiseert cursussen voor vrijwilligers en (vrijwilligers)organisaties. Elly Wassenaar, Gelly Ullersma (65 jaar) en Angelique Vlierman (48 jaar) zijn vrijwilligers bij Matchpoint Vrijwilligerswerk en helpen wekelijks Drontenaren aan een passende vrijwilligersfunctie.

Het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, tijdelijk geen werk kunnen vinden of afgekeurd zijn voor betaald werk; alle drie de dames klopten met ieder een eigen verhaal aan bij Matchpoint Vrijwilligerswerk. Eén ding hadden ze gemeen: het moest een zinvolle tijdsbesteding zijn. “Ik had nooit bedacht dat vrijwilligerswerk me zoveel voldoening kon geven”, vertelt Gelly. “De gedrevenheid en het plezier waarmee ik iedere keer weer aan de slag ga, is ongekend groot. Ik werk hier echt vanuit mijn hart.” Ook voor mensen die tussen twee banen in zitten, is vrijwilligerswerk een mooie tussenstap vult Elly aan. “Je leert tijdens het vrijwilligerswerk soms dingen die je niet tijdens je opleiding of in het bedrijfsleven leert. Ik vind het mooi om met mensen te werken uit allerlei verschillende culturen en met variërende opleidingsniveaus. In vrijwilligerswerk is er geen sociale ladder, je werkt met en voor iedereen. Dit is een waardevolle ervaring en ik zie deze periode dus echt als een mooie springplank voor een volgende baan.”

Laagdrempelig
De coronaperiode heeft ervoor gezorgd dat veel vrijwilligerswerk stil is komen te liggen. Ook aan de balie van het Matchpoint Vrijwilligerswerk is het een geruime tijd stil geweest. Angelique: “Je merkt toch dat mensen gezocht hebben naar een tijdelijke andere invulling. Maar ik ben blij te zien dat het allemaal weer aantrekt. Ik ben wel weer toe aan wat reuring en lekker in contact zijn met mensen. Dat is voor mij één van de hoofdredenen geweest waarom ik dit werk ben gaan doen.” Bij Matchpoint Vrijwilligerswerk loop je geheel vrijblijvend binnen. “Ook als je nog geen idee hebt wat je met je tijd wilt doen, ben je van harte welkom”, vertelt Gelly. “We starten altijd met een goede bak koffie en een gesprek. De ene keer weet iemand al precies wat hij of zij wil en de andere keer totaal niet. Samen zoeken we naar de mogelijkheden en kijken we welke organisaties en functies passen bij de wensen van diegene.”

Waardering
De dames zijn het unaniem eens dat vrijwilligerswerk bijdraagt aan een stukje zelfontwikkeling. Elly: “Het mooie aan vrijwilligerswerk is dat je er echt alle kanten mee uit kunt. Vaak voelt het met betaald werk alsof je vast zit aan de opleidingskeuze die je ooit gemaakt hebt. De vrijheid die men heeft met vrijwilligerswerk, kan ervoor zorgen dat mensen een totaal ander pad kiezen. Vanuit het hart. De waardering zit ‘m daardoor in het plezier en de voldoening die mensen uit het werk halen en niet in een loonstrookje.”

Matchpoint Vrijwilligerswerk kiest bij de bemiddeling zoveel mogelijk voor lokale partijen en organisaties. Daarbij wordt er bij de screening van organisaties en vrijwilligers gekeken of vraag en aanbod goed op elkaar aansluiten. Een match tussen een vrijwilliger en organisatie is dus altijd maatwerk. Ben jij op zoek naar vrijwilligerswerk? De vrijwilligers van Matchpoint zitten van dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur klaar op het Serviceplein. Inloop is gratis en geheel vrijblijvend. De koffie staat klaar!

datum van publicatie: 31 maart 2022