over ons
sluiten
0321 388 777

Even bijpraten met Maritte Leystra…

cursussen

Deze maand praten we bij met Maritte Leystra, zij is docente beeldend en vertelt er met volle passie over!

Waarom is kunst zo belangrijk?
Door kunst te maken of er samen naar te kijken kun je meer over de wereld, elkaar en jezelf leren. Kunst kan je laten verwonderen over iets kleins en alledaags. Of juist over de onbekende en overweldigende natuur ver weg. Het kan je wakker schudden over problemen in de wereld. En het kan je heerlijk laten ontspannen.

 

Wat maakt jouw discipline zo leuk?
Er is van alles mogelijk! Qua onderwerp, kleur, materiaal, techniek… daardoor maakt iedereen weer wat anders en eigens.

Wat is er zo leuk aan jouw lessen?
Diversiteit! Ik geef graag veel verschillende lessen: qua materiaal, maar ook qua creatief proces. Daarbij werkt ieder op zijn eigen niveau. De ene keer ontdek je een nieuwe tekentechniek en de andere keer oefenen we met je fantasie.

Wat doe je allemaal tijdens de les?
Ik begin graag met een warming -up, zodat de vingers een beetje warm worden, een doek of papier niet zo eng wit meer is en de creativiteit begint te stromen. Daarna gaan we vaak aan de slag met een grotere opdracht, die soms meerdere lessen kan duren. Tussendoor inspireren we elkaar door elkaars werk te bekijken en te bespreken hoe het proces is verlopen.

Bij kunst moet je je soms ook weleens kwetsbaar opstellen. Hoe begeleid jij jouw cursisten daarin?
De één heeft veel ervaring, de ander weinig. Ieder werkt op zijn eigen niveau in de les. Je krijgt positieve opbouwende hulp waar je verder mee kunt. In mijn groepen heerst een vriendelijke sfeer met mensen die elkaar verder willen helpen.

In hoeverre mogen cursisten binnen jouw lessen met eigen inbreng komen?
Heb je een goed idee voor een les? Ik hoor het graag. Of wil je ander materiaal gebruiken voor een opdracht? Helemaal prima, dan help ik je daarmee verder.

Wat is de mooiste feedback die jij weleens hebt teruggekregen van een leerling?
Het mooist vind ik wanneer cursisten zichzelf verrassen. Dat ze iets in de les hebben geleerd waarvan ze niet hadden gedacht dat het in ze zat en dat dat ze trots maakt.

Waarom moeten geïnteresseerden niet langer twijfelen, maar zich gewoon opgeven voor jouw cursus?
Omdat je dan die saaie muur in huis eindelijk eens kan omtoveren met een kunstwerk van jezelf waar je trots op kunt zijn!

datum van publicatie: 11 maart 2024