over ons
sluiten
0321 388 777

Chauffeurs verrijken het dagelijks leven van afnemers met betekenisvolle momenten

welzijn

Jaap Bottenberg uit Swifterbant brengt vrijwillig de maaltijden van Tafeltje Dekje van De Meerpaal rond. Jaap is gepensioneerd en zag het min of meer als een plicht om vrijwilligerswerk te gaan doen: “Ik heb 45 jaar gewerkt, altijd netjes mijn geld verdiend en dacht: nu is het tijd om iets terug te doen voor de maatschappij. Daarom ben ik als vrijwilliger aan de bak gegaan.”

Sociale controle
De chauffeurs bij Tafeltje Dekje rijden een vaste ronde, waardoor ze altijd dezelfde afnemers bezoeken. Alleen maar bekende gezichten dus voor afnemers, waardoor zij niet alleen blij zijn met het eten: “We bellen om 12.00 uur aan en dan gaan de haken van de deur. Het slot wordt opengedraaid. De mensen zien vaak om 12.00 uur voor het eerst iemand in levende lijve, dus voor die mensen zijn wij een eerste, vertrouwd, aanspreekpunt. Maar ook zien wij gelijk hoe het met iemand gaat. Als het niet goed gaat kunnen wij een instantie inschakelen voor hulp. ”Als chauffeur speel je dus een belangrijke rol in het dagelijks leven van de afnemer. “Dat stukje vind ik ook mooi aan dit werk en geeft mij voldoening”, zegt Jaap hierover.

Opgekrabbeld door maaltijden
Jaap heeft tal van mooie herinneringen aan afnemers die door Tafeltje Dekje zijn opgebloeid. De mooiste was misschien wel in de coronatijd: “Iemand had COVID opgelopen en was daardoor in het ziekenhuis beland. Pas na een paar maanden mocht hij weer naar huis, maar was toen vel over been. We hebben hem door iedere dag een gezonde maaltijd te bezorgen er toch weer bovenop geholpen. Hij is nu weer zo goed als de oude.”

Ook chauffeur worden?
De chauffeurs van Tafeltje Dekje maken geen onkosten, want ze krijgen een kilometervergoeding. Verder staat er voor de bezorging altijd een kop soep voor ze klaar. Met zijn allen schuiven ze één keer per jaar aan voor een diner bij De Rede, aangeboden door dat restaurant en De Meerpaal. Lijkt het jou ook leuk om chauffeur te worden, stuur dan een e-mail naar tafeltjedekje@meerpaal.nl.

datum van publicatie: 24 juli 2023