over ons
sluiten
0321 388 777
tickets

wo 16 okt - 20.15 uur

< alle voorstellingen

STATUS

Right about Now

Special Grote Zaal €28,50

Status is toneel, spoken word, dans en hiphop. Een dynamische vertelling over B., een jonge Afrikaanse vluchteling die in Nederland via de hiphopcultuur een nieuw leven voor zichzelf weet te bouwen, los van zijn verleden. Als zijn moeder in coma komt te liggen, beseft hij dat hij nog vol vragen zit over wie hij is en waarom ze naar Europa zijn gekomen. Nu zij op sterven ligt is hij voor antwoorden aangewezen op zijn witte vader, die hij amper kent. Aan haar sterfbed worden vader en zoon geconfronteerd met ervaringen uit hun beiden verleden.

Eind september ging deze productie van RIGHTABOUTNOW INC. in première het DeLaMar Theater in Amsterdam. Alom enthousiaste reacties en lovende recensies. De voorstelling in Dronten is de eerste reguliere voorstelling van de gehele tour.

Achtergrond:
STATUS is een modern sprookje over een nieuwe generatie diaspora. Het is een episch coming-of-age verhaal waarin de hoofdpersoon, de jonge B. (Anton de Bies) aan het ziekbed van zijn moeder het geheim van zijn verloren vader (Hans Dagelet) ontdekt. STATUS bouwt bruggen tussen Afrika, Amerika en Europa maar ook tussen de zogenaamde straatcultuur, de urban culture en het theater.

Met STATUS vertaalt RIGHTABOUTNOW INC. als eerste Nederlandse kunstinstelling het begrip The Black Atlantic naar het podium. Met dit begrip omschrijft de internationaal befaamde wetenschapper en auteur Paul Gilroy (winnaar 2019 Holberg Prize) de eeuwenoude relatie tussen Afrika, Amerika en Europa en hoe deze onze grootstedelijke culturen vormt. STATUS is een urgent, hedendaags stuk dat bijdraagt aan het actuele debat over ‘inclusie’ en de noodzakelijke veranderingen binnen de podiumkunsten in Nederland.

STATUS is een fascinerend relaas over identiteit, verbinding, erkenning en liefde. Centraal staan twee mannen: de jonge B., vertolkt door Anton De Bies, bekend van onder meer de theaterproductie A Seat at the Table en de TV serie Flikken Rotterdam, en zijn vader, vertolkt door Hans Dagelet.