over ons
sluiten
0321 388 777

William Vercraeye

Ik ben in 1952 geboren als boerenzoon op een boerderij bij Ens in de Noordoostpolder. Het laat zich dan ook niet moeilijk raden dat het boeren mij met de paplepel is ingegeven. Na mijn landbouwopleiding heb ik het bedrijf van mijn vader overgenomen.

In mijn jonge jaren was ik al begaan met muziek. Mijn vader is 20 jaar bestuurder geweest van accordeonvereniging Con Brio te Ens. Er was bij ons altijd muziek in huis. Zelf heb ik geen muziekinstrument gespeeld maar muziek was wel mijn passie. Op 19-jarige leeftijd ben ik bij het gemengd RK-kerkkoor in Ens gegaan. Daarna ben ik muzikaal leider geworden van een jongerenkoor aldaar. Later kreeg ik ook de muzikale leiding van het gemengd koor voor mijn rekening. Het werd mij iets te druk toen ik volledig verantwoordelijk werd voor de bedrijfsvoering op ons landbouwbedrijf. Even kalm aan met die ‘verplichte’ zaken als repeteren en vooral de voorbereidingen ten aanzien van vergaderingen. Geen dirigent meer, maar gewoon koorlid beviel mij prima.

Eenmaal in de ruststand kruipt het bloed waar het niet gaan kan en ben ik toch weer dirigent geworden van een zeemansliederenkoor te Ens.

Toen ons landbouwbedrijf voor uitbreiding N50 verplaatst werd naar Tollebeek in 1998 ben ik lid geworden van het zangkoor Cantabilé. In Tollebeek ontstond toen het gezelligheidskoor NatZat waar ik tot op heden dirigent van ben.  Verder geef ik nog workshops Zeemansliederen Zingen op locatie.

In april 2017 ben ik gevraagd om dirigent te worden van de Swifter Smarties. Dit koor, wat ontstaan is tijdens een dorpsfeest om het muzikale gedeelte zelf uit te voeren, spreekt mij qua enthousiasme zeer aan. Dit koor voorziet in een behoefte aan contacten bij veel, meest alleenstaande ouderen. Ik heb geen conservatoriumachtergrond maar ik dirigeer op het gehoor en op het gevoel. Er is bij de Swifter Smarties gewoon een wederzijdse klik met elkaar, het genre is veelal het levenslied en de lat ligt hoog maar niet te hoog. Je kunt druk zijn met muziek maar als je het ontzettend leuk vindt om te doen dan word je daar nooit moe van, maar dan geeft het jou extra energie.