over ons
sluiten
0321 388 777

Yora Rienstra met PAAZ van cabaret naar toneel

theater

Actrice en cabaretière Yora Rienstra maakt na 7 jaar cabaret de overstap naar toneel. Op donderdag 23 maart speelt ze in De meerpaal met de solovoorstelling PAAZ, gebaseerd op de gelijknamige psychiatrische roman van Myrthe van der Meer. Rienstra: “Ik heb enorm veel zin om m’n tanden hierin te zetten. Het is een geweldig boek, Myrthe heeft heel goed beschreven hoe het er in de psychiatrie aan toe gaat, heftig maar met veel humor.”

PAAZ wordt een solovoorstelling vol humor, die de donkere kant van de psychiatrie echter niet schuwt. De voorstelling is gebaseerd op de gelijknamige roman van Myrthe van der Meer (1983). Van der Meer werkte als redacteur totdat ze na een burn-out vijf maanden werd opgenomen. Haar ervaringen verwerkte ze op indringende wijze in PAAZ. Regisseur Benno Hoogveld: “Je kan een voorstelling als PAAZ maken met simpelweg een steengoede actrice – of met een steengoede actrice die ook weet hoe je hier op natuurlijke wijze humor aan toevoegt. Ik ben heel blij dat Yora aan boord is om van PAAZ een geweldige productie te maken.”

Over Yora Rienstra
Yora Rienstra (1981) is cabaretière, actrice en radio-dj. Ze studeerde aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie, waarna ze speelde bij o.a. de Theatercompagnie en het Muztheater. Vanaf 2009 maakte zij drie solovoorstellingen die alle drie lovend werden ontvangen. In 2009 won Yora bovendien de Wim Sonneveldprijs, toegekend door zowel de jury als het publiek. Sinds 2013 heeft ze haar eigen radioprogramma’s op Radio 2. Op tv was ze te zien in o.a. DWDD (als Jeanet van Boer Aad in een Boer Zoekt Vrouw-persiflage), Toren C en Divorce.

datum van publicatie: 9 maart 2017