over ons
sluiten
0321 388 777

Vrijwillige Intensieve Thuiszorg zoekt nieuwe vrijwilligers

welzijn

“Het is niet alleen je nuttig voelen, maar ook ontzettend dankbaar werk.”

Vanuit De Meerpaal organiseren drie coördinatoren wekelijks de Vrijwillige Intensieve Thuiszorg (VIT). De VIT richt zich op mantelzorgvervanging, waarbij de vrijwilliger één dagdeel per week de taken van de mantelzorger overneemt en de mantelzorger tijd heeft iets voor zichzelf te doen. De mantelzorger wordt hierdoor even ontzien in de dagelijkse taak. De VIT bestaat momenteel uit een poule van 18 vrijwilligers en is op zoek naar mensen die zich ook graag willen inzetten hiervoor.

Vrijwilligers zijn niet meer weg te denken binnen De Meerpaal, ook de VIT draait volledig op vrijwilligers. “Zonder vrijwilligers zijn we nergens”, aldus coördinator Liesbeth Korteweg. De vrijwilliger hoeft geen verpleegkundige achtergrond te hebben. “Het gaat erom dat je er voor iemand bent. Uiteraard valt er soms een stukje zorg onder, maar meestal drinken we gezellig een kopje koffie, praten we over wezenlijke dingen als gezondheid of doen we een spelletje.”

Schuldgevoel
Mantelzorgers zijn 24/7 bezig met de zorg voor een naaste en kampen vaak met een schuldgevoel als ze iets voor zichzelf willen doen. De Vrijwillige Intensieve Thuiszorg hecht daarom veel waarde aan de match tussen vrijwilliger en cliënt. Tijdens de intake wordt de situatie van deze persoon bekeken en zoeken de coördinatoren naar een geschikte vrijwilliger binnen de poule. “Het is ontzettend belangrijk dat er een klik is tussen beide partijen”, vertelt coördinator Jelle Dekker. “De cliënten kijken ernaar uit als de vrijwilliger van de VIT langskomt. Het is weer even nieuwe aanspraak. Tegelijkertijd kan de mantelzorger een ochtend of middag ontspannen. Even weg van de dagelijkse zaken en lekker genieten.”

Aanmelden
Liefhebbers die zich willen aanmelden als vrijwilliger voor de Vrijwillige Intensieve Thuiszorg kunnen terecht bij Esther van Berkum, via e.vanberkum@meerpaal.nl of 06 514 04 552. Ook voor meer informatie kunt u hier terecht.

datum van publicatie: 9 december 2015