over ons
sluiten
0321 388 777

Tom de Ket regisseert theaterstuk over ondergang Sepp Blatter

theater

Opnieuw maakt regisseur Tom de Ket een voorstelling die de bezoekers bij de kladden grijpt. Na zijn recente, grote successen als De casanova’s van de vastgoedfraude, Door de bank genomen en Het Pauperparadijs, is het nu FIFA Blatter – een stuk over de huiveringwekkende laatste weken van Sepp Blatter als almachtige baas van wereldvoetbalbond FIFA, en diens ten ondergang. De voorstelling is op woensdag 1 februari te zien in De Meerpaal.

“Ik zie in alle geledingen van de maatschappij dat het Grote Geld de dienst is gaan uitmaken”, vertelt regisseur Tom de Ket. “In de gezondheidszorg, in het bankwezen, in de wereld van sport. In dit laatste wereldje zou je verwachten dat er nog pure, sportieve of misschien zelfs idealistische drijfveren ten grondslag liggen aan beslissingen die daar worden genomen. Maar niets is minder waar. De wereld van de FIFA-bestuurders is zó grotesk, dat werkt uiteindelijk gewoon op je lachspieren.”

Fascinerende personage
“Sepp Blatter is als personage vooral fascinerend”, aldus de Ket. “We weten dat hij een man is die op zeer grote schaal aan zelfverrijking heeft gedaan. Dat doen er meer. Maar wat is onze Sepp voor een man? Voor mij is hij een mix van Shakespeare’s Richard III en King Lear. Van Richard III heeft hij het vermogen om het mes, zelfs in de rug van zijn beste vrienden en meest trouwe vazallen, zonder enige scrupules om te draaien. Van King Lear is het: de koning die niet in staat is om  – wat uiteindelijk toch onafwendbaar is – afstand te doen van zijn troon.”

datum van publicatie: 19 januari 2017