over ons
sluiten
0321 388 777

Theatervoorstelling over ruilend rijk worden

theater

Kan je rijk worden door steeds maar weer te ruilen via Marktplaats? Albert Klein Haneveld en Stefan Egberts denken van wel. Zij begonnen met een gratis konijn en wilden miljonair worden door spullen telkens te ruilen voor iets wat duurder was. Ze kwamen tot een huis in Zuid-Duitsland. Toen verder ruilen niet lukte, besloten de mannen hun fortuin te verzilveren. Ze verkochten het huis en zetten het hele bedrag in aan een roulettetafel in Las Vegas. Benieuwd naar het resultaat? Donderdag 23 februari ontrafelen zij het geheim in De Meerpaal.

De mannen filmden het hele ruilavontuur met het idee er een documentaire van te maken. Het doel was een miljoen euro, maar er zat meer achter. “Ons project begon als alternatief voor de bestaande economie”, vertelt Albert (45) uit Monnickendam. “Wij wilden kijken of we buiten dat systeem om een fortuin konden verdienen door gebruik te maken van websites zoals Marktplaats, Facebook en Youtube.” Het konijn ruilden Albert en Stefan onder andere via een halogeenoven, een dakpannenlift, een kunstwerk en een Rolls-Royce tot een luxeappartement aan een skipiste in het zuiden van Duitsland. Mooi natuurlijk, maar de mannen wilden een miljoen.

Eerlijk rijk worden
“Ons experiment ging over de vraag of je ook eerlijk rijk kunt worden. Zonder aandelen, investeringen, werk of leningen. In eerste instantie werkte het uitstekend. Iedereen blij.” zegt Stefan (41) uit Amsterdam. Ze kregen diverse aanbiedingen voor hun huis, zoals een juwelierswinkel, een supermarkt en een groter huis, maar de conclusie was dat ze hier niet echt beter van zouden worden.”Je merkte dat toen de waarde van de geruilde dingen steeg, het steeds meer op echte handel begon te lijken. Aan het begin was het makkelijk: een dametje wilde graag een konijntje en wilde daar best een oven voor ruilen, ook al was die op papier meer waard.” Maar toen de twee een huis in handen hadden, hield het op. “Dan speelt emotionele waarde geen rol meer,” zegt Albert. “Niemand gaat een huis ruilen voor iets dat eigenlijk twee keer zoveel waard is. Het eigen belang van mensen ging voorop staan. Van onze ruilpartners, maar ook van ons. Het was geen eerlijk proces meer op basis van wederzijds vertrouwen.” Stefan en Albert bedachten iets radicaals: het huis verkopen en de opbrengst inzetten in het casino. “Wij hebben aan de hand van ons project onderzocht wat er voor nodig is om rijk te worden. Als je wilt weten hoe je rijk moet worden. Kom naar het theater!”

datum van publicatie: 10 februari 2017