over ons
sluiten
0321 388 777

Theatervoorstelling LEEF! te zien in De Meerpaal

theater

Laura Maaskant (21) is ongeneeslijk ziek, maar weigert de rest van haar leven in de medische mallemolen door te brengen. Laura wil niet meer weten hoe haar ziekte voortschrijdt. ‘Ik steek mijn kop niet in het zand, ik leef! Als Laura, niet als ongeneeslijk ziek mens. Dat heeft me ontzettend rijk gemaakt’. De voorstelling is op vrijdag 15 april te zien in De Meerpaal.

Laura Maaskant, 21 jaar geleden geboren in Emmeloord, was vijftien toen bij haar een tumor ter grootte van een mannenvuist werd geconstateerd die richting haar luchtpijp groeide. Ze was zestien toen ze na een zware operatie en chemokuren weer voorzichtig aan een toekomst kon denken. En negentien toen ze hoorde dat er uitzaaiingen in haar longen zitten en dat die toekomst kort zou zijn. Na de ontreddering, kwam het besef dat kort ook krachtig moest worden. Ze begon te schrijven.

Monoloog
‘LEEF!’ is een monoloog van actrice Jamie Grant in de rol van Laura Maaskant. Laura’s boek vormt de basis voor het stuk. Maar niet meer dan dat, want ze is inmiddels anderhalf jaar verder en haar leven is een snelkookpan. Dus hebben regisseur Benno Hoogveld en schrijver Marc Veerkamp ook gesprekken met haar en nieuwe teksten uit de herdruk verwerkt. Laura Maaskant: “Toen ik het boek schreef, leefde ik in het ‘Nu’, want er was geen toekomst; het bootje met die naam was omgekiept, afgedreven. Daar stel je je leven dan op in. Maar ik ben er nog! En ik heb plannen. Er is meer onvoorwaardelijkheid in mijn leven gekomen. Als de plannen niet uitkomen of ik geen tijd meer heb ze te realiseren, heb ik toch veel plezier gehad ze te maken. Mijn leven zal dan kort zijn, maar wel compleet. Het gaat niet om de tijd, het gaat om wat je eruit haalt en wat je doet.”

datum van publicatie: 7 april 2016