over ons
sluiten
0321 388 777

Technocabaretduo Matroesjka komt naar Dronten

theater

Elektronische beats en keiharde grappen: dat is Matroesjka, hét technocabaretduo van Nederland. ‘Wij zijn een combinatie van De Vliegende Panters en De Jeugd van Tegenwoordig. Maar dan met borsten.’ Lisa Loeb (27) en Janneke Rinzema (28) wonnen in 2014 de Publieksprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival. Sindsdien gaat hun carrière haast nog harder dan hun beats en grappen. Op vrijdag 2 december zijn ze te zien in De Meerpaal.

Matroesjka maakt cabaret dat echt ergens over gaat. Denk aan ongemakkelijke onderwerpen als de bio-industrie, de vluchtelingenstroom en de angst voor terreur. Kortom: alles wat in deze tijd om keuzes vraagt. Lisa: “Onze voorstellingen gaan over de actualiteit en over de wereld om ons heen. Daarom bedachten we een nieuw genre: technocabaret. Een mix van rauwe humor – vaak op het randje – met dikke, sappige technobeats.” Janneke: “We halen inspiratie uit álles: opvallende nieuwsberichten, mensen die we op straat tegenkomen, maar vooral ook uit onze eigen gestoorde breinen. In alle personages die we spelen, zit wel een stukje van onszelf, hoe absurd ze ook zijn.”

Annie M.G. Schmidtprijs
Dit jaar werd Matroesjka met het lied #Imalive genomineerd voor de Annie M.G. Schmidtprijs, de prijs voor het beste theaterlied. Het nummer gaat over een vluchteling die met zijn smartphone contact probeert te houden met het thuisfront. Niet bepaald een luchtig onderwerp. Janneke: ‘We wagen ons aan onderwerpen waar de meest doorgewinterde cabaretiers hun vingers niet aan durven te branden. Er zitten dingen in onze voorstelling die écht op het randje zijn. Maar cabaret moet scherp zijn, vinden wij. Door een onderwerp op die manier neer te zetten, willen we het publiek leren om dingen van een andere kant te bekijken.’

datum van publicatie: 24 november 2016