over ons
sluiten
0321 388 777

Spijt! is een verhaal dat verteld moet blijven worden

theater

Het is bijna 20 jaar geleden dat schrijfster Carry Slee ‘Spijt!’ schreef. Inmiddels is het boek niet meer weg te denken uit de Nederlandse jeugdliteratuur. Het boek werd in recordaantallen verkocht. Het is ook niet voor niks één van de belangrijkste boeken in de jongerenreeks van Slee. Het boek gaat over Jochem die gepest en getreiterd wordt. Op een schoolavond gaat het mis. Jochem wordt dronken gevoerd. Zijn enige vrienden, David en Vera, hebben het te druk met zichzelf. Jochem vlucht en komt niet meer terug. Zijn tas wordt in een meer teruggevonden. Hij zag maar één uitweg. Een heftig verhaal dat na het boek en de film uit 2013 op zaterdag 12 december te zien is in De Meerpaal.

Carry Slee kwam op het idee voor het boek toen ze thuis door een tv gids aan het bladeren was: “Ik had achter op de VPRO gids gelezen over een jongen die vertelde dat zijn buurmeisje zelfmoord had gepleegd omdat ze zo werd gepest. Ik schrok zo erg dat ik dacht, als kinderboekenschrijver moet ik daar toch iets mee doen. En toen ben ik dat boek gaan schrijven.” Gepest worden kan voor kinderen een heel traumatische ervaring zijn. Anno 2015 wordt één op de vijf kinderen minstens één keer per week gepest. Maar liefst 60% van alle kinderen krijgt, vroeg of laat, wel eens met pesten te maken. Hoewel het pesten zich vaak afspeelt in het zicht van andere kinderen, wordt het meestal verborgen gehouden voor volwassenen. Zorgelijke cijfers en feiten over een probleem van alle tijd. Slee gaat verder: “Op dit moment gebeurt het nog steeds. Ik heb het boek zo lang geleden geschreven, maar er wordt nog steeds gepest.”

Jongeren enthousiasmeren voor theater
Uiteindelijk hopen de producenten met hun voorstellingen niet alleen maatschappelijke thema’s op een amuserende wijze in de schouwburgen te brengen, maar jongeren ook meer te enthousiasmeren voor theater. Dick van den Heuvel: “Theater is voor alle leeftijden. De laatste jaren zijn er enorme sprongen gemaakt als het gaat om kindertheater. Maar voor jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar is er eigenlijk niks. Wij springen graag in dat gat. Het is een belangrijke leeftijdsgroep die ook in het theater niet vergeten mag worden.”

Reserveren
Kaarten voor de voorstelling kunt u reserveren via 0321 388 770 of via de website van De Meerpaal. Langskomen kan natuurlijk ook. De theaterkassa op het Serviceplein is geopend op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Op woensdag- en vrijdagavond is het Serviceplein geopend van 19.00 tot 20.30 uur.

datum van publicatie: 26 november 2015