over ons
sluiten
0321 388 777

Ruim twintig bewoners AZC Dronten vinden werkplek bij It’s Kringloop

welzijn

It’s Kringloop heeft sinds 2016 niet alleen een kringloopfunctie, maar biedt ook hulp aan mensen die sociaal of financieel in de knel zitten. De intensieve samenwerking met het AZC Dronten heeft ertoe geleid dat bewoners van het AZC middels vrijwilligerswerk de taal leren en een sociaal netwerk opbouwen. In twee jaar tijd hebben al meer dan twintig bewoners hier een werkplek gevonden. “Het is fantastisch om te zien dat deze mensen na een onzekere periode verder groeien en hun talenten ontwikkelen”, aldus mede-eigenaar Lieke de Lange.

Iedere dag gaan vier vrijwilligers van het AZC Dronten aan de slag in de kringloopwinkel. “De meeste vrijwilligers beginnen bij ons achterin de winkel”, vertelt Lieke de Lange. “Dat betekent dat ze spullen aannemen en sorteren en meegaan met de bus om spullen op te halen. Hierdoor kunnen ze laagdrempelig instappen in het vrijwilligerswerk en speelt de taalbarrière niet zozeer een rol. Vervolgens groeien ze door naar functies waarbij klantcontact een steeds belangrijkere rol speelt.”

Vrijwilligerswerk als opstap naar betaald werk
Tijmen Pap, programmabegeleider activering bij het AZC Dronten, probeert bewoners van het AZC zo snel mogelijk aan een vrijwilligersbaan te helpen. “Door mensen naar een vrijwilligersfunctie te loodsen, wordt de kans uiteindelijk op een betaalde baan vergroot”, vertelt Tijmen. “Het werk bij It’s Kringloop is veelzijdig en daarmee leren mensen de taal, vergroten zij hun netwerk, leren de Nederlandse cultuur en vergroten zij het gevoel van eigenwaarde.”

Inzet vrijwilligers bij evenementen
Naast de samenwerking met It’s Kringloop is de samenwerkingen tussen het OFW en De Meerpaal Welzijn intensief. “Dat levert een steeds groter aanbod op voor vrijwilligersfuncties. Naast structurele werkzaamheden werken we nu bijvoorbeeld ook mee aan evenementen als Koningsdag, Kerst in Oud Kampen en de Week van Respect”, aldus Tijmen. “We willen niet alleen dat de bewoners van het AZC Nederland leren kennen, maar vinden het ook erg belangrijk dat Nederland ziet wat deze mensen te bieden hebben.”

Bijzondere samenwerking
Lieke vindt het prachtig hoe de collega’s van It’s Kringloop onderling met elkaar omgaan. “Het team dat werkt bij de kringloop is gewend aan doorstroom van vrijwilligers en staat erg open voor nieuwe bewoners van het AZC. Het is mooi om te zien dat kleur, geloof en achtergrond volledig verdwijnen in deze bijzondere samenwerkingen.”

datum van publicatie: 23 maart 2018