over ons
sluiten
0321 388 777

Roos van Erkel, kwetsbaar en kordaat in Het meisje met het rode haar

theater

Gestorven voor haar idealen, herdacht als verzetsheld. Zeventig jaar na haar overlijden spreekt de naam Hannie Schaft nog altijd tot de verbeelding. De rechtenstudente die vanuit haar rechtvaardigheidsgevoel naar de wapens greep, staat symbool voor idealisme en solidariteit. De aangrijpende musical ‘Het meisje met het rode haar’ brengt haar onverzettelijkheid weer dichtbij. De musical is op zondag 22 november te zien in De Meerpaal.

Als haar joodse vriendinnen tijdens de Tweede Wereldoorlog in de verdrukking komen, kan de Haarlemse studente Hannie Schaft het niet langer aanzien. Want waarom zou je nog rechten studeren in een land waar de bezetter het recht met voeten treedt? Ze sluit zich aan bij het verzet. Eerst helpt ze onderduikers met gestolen bonkaarten en persoonsbewijzen, later pleegt ze aanslagen op Duitse sleutelfiguren en gevaarlijke landverraders. Haar leven staat op zijn kop als haar mede-verzetsstrijder en vriend Hugo bij een aanslag sterft. Ze zweert hem te zullen wreken, maar valt zelf in handen van de bezetters. Die zijn al een tijd op zoek naar de studente die in hun registers te boek staat als ‘het meisje met het rode haar’. Op 17 april 1945, een paar weken voor de bevrijding, wordt Hannie Schaft geëxecuteerd in de duinen bij Bloemendaal.

Vergaande stappen
‘De musical geeft een indringend inzicht in haar gedachten en motieven’, vertelt Roos van Erkel, die de titelrol speelt. ‘Daardoor wordt het heel logisch dat ze vergaande stappen zet om het kwaad te bestrijden. Als je haar sterke persoonlijkheid doorgrondt, begrijp je dat ze niet anders kán. Juist nu discriminatie en rassenhaat opnieuw de kop opsteken en er overal ter wereld weer mensen op de vlucht zijn, is het thema van de voorstelling beangstigend actueel,’ zegt ze. Roos had eerder een hoofdrol in de speelfilm ‘Het Bombardement’ . Ze speelde in musicals als ‘Moeder ik wil bij de revue’ en is op tv te zien in ‘Het Klokhuis’.

datum van publicatie: 12 november 2015