over ons
sluiten
0321 388 777

Paul de Munnik speelt solovoorstelling ‘Nieuw’

theater

Paul de Munnik staat op woensdag 16 november in De Meerpaal met zijn nieuwe theaterprogramma Nieuw. Na twintig jaar als helft van het duo Acda en De Munnik, staat hij nu als soloartiest op de bühne. En daarbij vraagt hij zich voortdurend af hoe hij eigenlijk in dat bestaan terecht is gekomen. “Waarom ben ik dit gaan doen? Dat is mijn zoektocht. En als gevolg daarvan voel ik me nu weer als dat jongetje boven op die duikplank. Help, ik moet springen!”

Nadat Paul de Munnik zijn plaat uitbracht, begon hij met spelen in kleine zaaltjes. “Mijn plaat in de uitgeklede versie: ik op een podium met een piano en een gitaar”, aldus Paul. “Daar komen dan vanzelf dingen bij; je vertelt een verhaaltje bij een nummer, haalt een herinnering op of draagt eens een gedicht voor. Die anekdotes en babbeltjes tussendoor namen langzaam de vorm aan van een groter verhaal. Na twee maanden op het podium had ik een idee wat dat grotere verhaal moest worden, dat ben ik gaan uitwerken. Dat is ‘Nieuw’ geworden.”

Herinneringen
Paul wilde terug naar dat jongetje van vroeger. “Ik groeide op in de Flevopolder in de jaren zeventig. Het land was vlak en leeg, de bomen waren nog sprietjes. Ik speelde elke dag in die uitgestrektheid: er was niets, dus alles was mogelijk. Ik vond dat heerlijk. Maar zoals bomen doorgroeien en langzaam het zicht belemmeren op wat daar achter is, zo gaat dat ook in je leven. Je groeit op en raakt het zicht op die zee van mogelijkheden beetje bij beetje kwijt. Ik wilde weer terug naar het moment dat het zaadje is geplant voor wat later mijn muzikale leven zou worden. Ik haal dus ook wat herinneringen op aan thuis, waar ik en mijn vier oudere broers altijd muziek zaten te maken. Zij zullen vast zeggen dat er niets klopt van mijn verhalen, maar dat is niet erg: het zijn mijn herinneringen. In de show zijn die mooi vormgegeven door videodesigner Coen Bouman, die films en foto’s uit mijn jeugd heeft bewerkt en omgezet naar de beelden die we in de voorstelling gebruiken.”

datum van publicatie: 9 november 2016