over ons
sluiten
0321 388 777

Paul Groot fenomenale blikvanger in musical Robert Long

theater

Zonder omwegen zong Robert Long op zijn debuutalbum Vroeger of Later over zijn homoseksualiteit en zijn weerzin tegen de kerk, politiek en burgerlijke moraal. Het werd een onwaarschijnlijk succes: meer dan een half miljoen exemplaren verkocht en ruim twee jaar in de Album Top-100. Een nationale rebel was geboren. Paul Groot twijfelde geen seconde toen hij het aanbod kreeg om de hoofdrol te spelen in de musical over het leven van Robert Long. De voorstelling is zondag 20 december te zien in De Meerpaal.

Een jaar of zeven zal hij geweest zijn. Met z’n ouders mee op bezoek bij vrienden, waar in de huiskamer een plaat van Robert Long uit de speakers schalde. “Het was voor mij als jonge homo zó belangrijk dat hij liedjes maakte over hoe hij verliefd was op een man”, aldus Paul Groot. “Zijn openheid over zijn homoseksualiteit was voor mij bevrijdend.” Met een tiental van dergelijke sarcastisch-provocerende liedjes, gezongen op luchtige toon, werd Robert Long in 1974 in één klap een omstreden ster.

Heerlijke rol
Het kostte Albert Verlinde geen enkele moeite om de Koefnoen-acteur te strikken voor de rol van zanger Long. “Het is een heerlijke rol om voor te bereiden. De liedjes zijn zo vol passie en venijn. Eigenlijk is een 2 uur durende voorstelling te kort, zoveel moois ligt er aan werk van Long”, vertelt Albert Verlinde. Robert Long, die onder meer zes Edisons en een Gouden Harp op zijn naam heeft staan, overleed in 2006 op 63-jarige leeftijd aan buikvlieskanker. Albert Verlinde, die eerder al biografische voorstellingen maakte over Edith Piaf, Toon Hermans en Ramses Shaffy, vindt dat Long en zijn oeuvre ook die eer verdienen.

datum van publicatie: 9 december 2015