over ons
sluiten
0321 388 777

Oeroeg: een complete beleving van een klassiek verhaal met actueel thema

theater

Oeroeg vertelt het aangrijpende verhaal van de vriendschap tussen een Javaanse jongen en de zoon van een Nederlandse administrateur in het Nederlands-Indië van voor de Tweede Wereldoorlog. Geleidelijk groeien de twee uit elkaar. Wanneer de ik-figuur na jaren terugkeert, gaat hij op zoek naar herinneringen aan de bijzondere vriendschap. ‘Een pareltje uit de Nederlandse literatuur dit niet vaak genoeg verteld kan worden’, aldus de pers. Oeroeg is op dinsdag 22 december te zien in De Meerpaal.

In de opvatting van regisseur Madeleine Matzer is Oeroeg vooral een verhaal over opgroeien in een land dat nooit wezenlijk het jouwe zal kunnen zijn, en het verlangen daarnaar; over de zoektocht naar jezelf en de verzoening met het onbekende. Leopold Witte (DE VERLEIDERS, Gooische Vrouwen) en Helge Slikker (Miss Molly & Me, Gejaagd door de wind) geven samen het verhaal vorm tot een speelse, zintuiglijke en muzikale vertelling.

Associatieve en confronterende projecties
Het decor van de toneelvoorstelling Oeroeg is een hoog, wit, licht gebogen scherm, dat van rand tot rand het podium vult. Op het scherm worden vrijwel constant video’s en foto’s geprojecteerd. Het zijn zowel abstract, constant bewegende beelden, als statische maar duidelijk herkenbare beelden, zoals foto’s van individuen en groepen uit de periode waarin het verhaal zich afspeelt. De abstracte beelden helpen associaties oproepen met exotische landschappen. De foto’s confronteren de toeschouwer met de werkelijkheid van de Nederlands-Indische maatschappij ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Beide beeldcategorieën begeleiden het verhaal op een goede en inventieve manier

datum van publicatie: 3 december 2015