over ons
sluiten
0321 388 777

Musicalklassieker ‘Op hoop van zegen’ te zien in De Meerpaal

theater

‘Op Hoop van Zegen’ is een oer-Hollandse musical gebaseerd op het onverwoestbare toneelstuk van Herman Heijermans. Het wel en wee van de vissersweduwe Kniertje en de andere vrouwen die hun geliefden aan de zee verloren laat niemand onberoerd. Zeker wanneer Knier voor het gruwelijke dilemma komt te staan of ze haar jongste zoon Barendje ook naar zee zal sturen. Hun gevecht om te overleven – gebukt onder het harteloze beleid van reder Bos en andere sociale misstanden – leidt tot één conclusie: de vis wordt duur betaald. De voorstelling is op donderdag 4 april te zien in De Meerpaal in Dronten.

De recensies na de première waren lovend. Met name het spel van de acteurs werd geprezen: “Bill van Dijk – in de rol van de harteloze reder – zet het personage van Bos zo overtuigend neer dat je als toeschouwer met gekromde tenen Bos’ daden aanschouwt. Vocaal klinkt Van Dijk als vanouds en even mijmer je terug naar de ‘gouden eeuw’ van de Nederlandse Musical waarin Van Dijk onder andere schitterde in Cyrano en Miss Saigon.” Misschien wel de meest in het oog springende rol in Op Hoop van Zegen is die van Kniertje, gespeeld door Mariska van Kolck.”

Een musical die raakt en ontroert
Sinds de première in 1900 is deze klassieker het meest gespeelde Nederlandse toneelstuk ter wereld. De musicalversie laat zien dat het vissersdrama ook nu nog niets aan zeggingskracht heeft verloren. In een zorgvuldige bewerking met prachtige muziek en aangrijpende scenes zal de musical wederom ontroeren. Indrukwekkend, aangrijpend en eerlijk: theater van nu zoals Herman Heijermans het ooit heeft bedoeld.

datum van publicatie: 21 maart 2019