over ons
sluiten
0321 388 777

Kunsttour 2.0 in De Meerpaal

cursussen

In plaats van de vijftiende editie van de Tour of Art Flevoland, vindt dit jaar Kunsttour 2.0 plaats op zaterdag 3 en zondag 4 oktober. Op 19 locaties in de polder – Almere, Lelystad, Dronten en Zeewolde – tonen kunstenaars hun werk. Kunstenaars Joke Venhorst, Alice Valk en Thea Hussaarts tonen hun werk komend week in ruimte 15 en 16 van De Meerpaal. Ondanks corona dus toch een mooi Flevolands kunstevenement in het eerste weekend van oktober. De deelnemende kunstenaars staan in de startblokken om de bezoekers te ontvangen en hun kunst aan hen te laten zien.

Op 3 en 4 oktober is iedereen tussen 12.00 en 18.00 uur van harte welkom op de negentien deelnemerslocaties verspreid over Almere, Dronten, Lelystad en Zeewolde, waarbij de deelnemers zelf aanwezig zijn. De toegang is gratis.

Joke Venhorst

De natuur en het leven zijn van jongs af aan mijn inspiratiebron geweest. In eerste instantie gebruikte ik natuurlijke materialen in collages en later klei in organische vormen. Mijn passie voor klei werd steeds sterker. Na een periode van verkenning in diverse stooktechnieken ben ik nu vooral bezig met grote organische vormen. Mijn abstracte, organische vormen hebben een levendige, karaktervolle en krachtige uitstraling. De beelden zijn aards, tegelijk verfijnd en roepen associaties op met de natuur. Het gebruik van rijke textuur, kleuring en open verbinding met de buitenwereld, spelen een belangrijke rol. Voor de keramische beelden gebruik ik grove chamotte klei, steengoed, kleurende oxidaties en glazuren.

In de jaren ’70 en ’80 woonde ik in Dronten en was actief betrokken bij de samenleving. Nu woon ik sinds 2009 weer terug in Dronten met veel plezier.

Alice Valk

Voor de Kunsttour 2.0 laat ik graag enkele stukken uit mijn serie “In de ban van de Tulp” zien. Mooi om dat in Dronten, De Meerpaal, te kunnen doen. Voordat ik ben verhuisd, naar het tulpenbedrijf in de NOP, waar ik nu woon heb ik altijd in Dronten gewoond. Leuk om als het ware weer in het dorp waar ik ben opgegroeid, mijn voetstappen heb liggen, nu mag laten zien waar mijn passie ligt. Ook in het buitengebied van de Flevopolder kleuren in het voorjaar de velden mooi door de tulpen bloei.

Achttien jaar geleden raakte ik besmet met het ‘tulpenvirus’. Ik ging vanuit Dronten namelijk samenwonen met mijn partner op een bloembollenbedrijf. Opeens woonde ik middenin een tulpenweelde! Al snel raakte ik “In de ban van de tulp”. Als ik meehielp op het land om tulpen te selecteren vond ik het zonde om die mooi uitziende, maar zieke virusbloemen in het pad achter te laten. Ik plukte ze dan en zette ze thuis op de vaas. Deze virustulpen inspireerden mij voor mijn project dat gaat over de Rembrandt-tulp, de vroegste tulpen uit de 17e eeuw. Deze mooie tulpen met gevlekte bloemblaadjes waren in die tijd geliefd bij vele mensen en brachten een ware ‘tulpenmanie’ naar Nederland. Eén tulpenbol werd verkocht voor meer geld dan een Amsterdams grachtenpand. Totdat bleek dat deze mooie tulpen ziek bleken te zijn van het tulpenvirus. De bollen waren te zwak om in het voorjaar een opnieuw een bloem te geven. Een andere inspiratiebron voor mij is de Hollandse tulpenvaas, afkomstig uit diezelfde periode. Dit is een typische blauwwitte vaas waar de tulpen in getoond werden. Zowel de gevlamde virustulp als de tulpenvaas vind je terug in mijn projectwerkstukken. Ik laat hiermee een stukje historie van de tulp zien. Met deze kunstwerken ben ik in juni 2019 aan de FotoVakschool afgestudeerd.

Thea Hussaarts

Geboren in 1953 in Limburg en in 1967 terug naar de roots van mijn ouders in Brabant. Op mijn 18e naar de MILVA in Den Haag. Na 37 jaar met veel plezier bij het Ministerie van Defensie te hebben gewerkt ben ik mij gaan toeleggen op tekenen en schilderen. Inmiddels woon ik 18 jaar in Dronten en zit ik al een aantal jaar op de Vrije Academie Nunspeet en ben ik lid van de Nunspeets school. Sinds kort ook lid van het Kunstcollectief Dronten. Ik schilder, maak mixed-media werk en collages. Voor wat betreft de 3 –D collages maak ik ze op het moment op (afval) hout. Dit is geweldig om te doen. Het hele proces van hout verzamelen, er een leuke ondergrond van maken, schuren en aan elkaar kitten. Daarna uitzoeken welke afbeeldingen passend zijn voor op de bepaalde achtergrond. Het resultaat van dit alles is 3D-werk wat weer een nieuwe dimensie is voor mij. Ik houd van kleur en een grapje in mijn werk. Mijn doel is het maken van unieke kunst waar mensen blij van worden.

datum van publicatie: 1 oktober 2020