over ons
sluiten
0321 388 777

Fiddler on the Roof: entertaint in grootsheid, ontroert in intimiteit

theater

Vrijdag 20 en zaterdag 21 oktober is de splinternieuwe musical Fiddler on the Roof voor het eerst te zien in De Meerpaal in Dronten. Thomas Acda speelt de hoofdrol van Tevye en neemt het publiek op innemende en geestige wijze mee in deze meeslepende musical. Fiddler on the Roof is een dynamische voorstelling met veel dans en muziek, die entertaint in grootsheid en ontroert in intimiteit.

Thomas Acda past de Tevye-pet. Niet voor niets werd de rol van Tevye oorspronkelijk geschreven voor een komiek. Tevye is vader van vijf eigenzinnige dochters die hij wil uithuwelijken. De oudste drie willen echter helemaal zelf bedenken met wie ze trouwen. Traditionele Tevye probeert zijn zin door te drukken, maar de nieuwe tijd heeft meer veranderingen voor zijn gezin in petto. Joden worden het land uitgejaagd; Tevye en zijn gezin moet binnen een paar dagen huis en haard achterlaten. “Het vertrek symboliseert natuurlijk meer dan het wegrijden alleen; het is ook het achterlaten van normen en waarden en het leren omgaan met de veranderende tijd”, aldus Thomas Acda.

Actueel
Lex Goudsmit speelde de rol van Tevye in 1966, zo’n twintig jaar na de Tweede Wereldoorlog. Thomas Acda: “Er was niemand die zich afvroeg waar het verhaal over ging. Iedereen herkende een gevoel van onthecht zijn en nieuw houvast zoeken, destijds een actueel onderwerp. En zoals dat gaat met krachtige verhalen; die behouden hun zeggingskracht. Wie het stuk nu ziet, begrijpt meteen dat het niet alleen maar gaat over een klein Russisch dorpje ruim 100 jaar geleden. Die snapt ook dat het kan gaan over vluchtelingen in het hier en nu, niet eens zo heel ver van ons bed.” Of, zoals regisseur Weissman het zegt: ‘Altijd zijn er mensen onderweg naar waar ze hopen dat het beter voor ze al zijn. Dat wil ik laten zien.’

datum van publicatie: 5 oktober 2017