over ons
sluiten
0321 388 777

Feestweek Meerpaal vliegt voorbij

algemeen

Dronten – De Meerpaal heeft een ware feestweek achter de rug, ter ere van het 50-jarig bestaan. Een bestaan dat voorbij is gevlogen, maar zaterdag menigeen ook ver terugbracht in de tijd.

El(c)k wat wils
De feestweek van De Meerpaal bood, het is een cliché maar zeker waar in dit geval, voor ‘elk wat wils’. Zondag was er een dorpslunch, en het doet vermoeden dat veel mensen die zaterdag tot in de late uurtjes feest vierden tijdens de feestavond Meerpaal Live, daar niet bij waren. Zaterdagochtend was er een reünie, en ook daar is het vermoeden dat veel van die bezoekers vrijdag niet hebben meegedaan aan ‘The Game is on’, met stormbaan en schuimkanon. De Meerpaal bood in haar feestweek voor alle leeftijden wel iets, zoals men dat eigenlijk de hele week doet, voor het grootste deel van die 50 jaar ook al 50 jaar lang.

Genieten bij reünie
Het is daarom zeer subjectief iets van de feestweek tot hoogtepunt te benoemen. Maar het was zaterdag genieten bij de reünie van De Meerpaal. In een volle zaal werd de 50 jaar geschiedenis doorlopen en werd er een blik geworpen op de toekomst.

Eén van de speciale gasten daarbij was de nog altijd immens populaire eerste burgemeester van Dronten, Eppo van Veldhuizen. De 84-jarige oud-burgemeester werd vergezeld door onder andere zijn zoon, Onno van Veldhuizen, die een groot deel van zijn jeugd in Dronten opgroeide en nu burgemeester van Enschede is. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Of, zoals presentator Ino Meijer opmerkte: ‘Dat is mooi, want onze eigen burgemeester zal eerdaags wel eens met pensioen gaan. En dat is er dan mooier om van Enschede naar Dronten over te stappen? Dan is de cirkel weer rond.’

Veel herinneringen
Meijer, voorzitter van de werkgroep van de reünie, presenteerde met veel flair en humor het bijna twee uur durende programma. Zelf is hij getuige van veel van de herinneringen die werden opgehaald: tussen filmpjes van ‘Blik op Toen’ van Omroep Flevoland over De Meerpaal door haalde hij herinneringen op met andere ooggetuigen uit de geschiedenis.

Zoals met Henk van Bruggen, de oud-directeur van Het Lichtschip, maar vooral de coach van het team dat Dronten en daarmee Flevoland in 1979 de titel in het ‘Twaalf Provinciën Spel’ bezorgde. Een spel dat, eerder met de zeskamp en deelname aan de Europese versie daarvan, al het hele dorp had samengebracht in de inspanning een optimale prestatie neer te zetten. ‘En alle feesten achteraf werden in De Meerpaal gevierd.’

Frank van Klingeren
Een andere speciale gast in het publiek was Nora van Klingeren de dochter van de architect van De Meerpaal Frank van Klingeren. Haar vader kwam regelmatig in de filmpjes terug. De Meerpaal heeft dan ook een roerige geschiedenis, met een verbouwing in 1987 die zeer tegen het zere been van de architect was. Een verbouwing die ook niet goed uitpakte: De Meerpaal moest geld opbrengen en commercieel in de markt worden gezet, maar dat lukte niet. Het leidde tot nieuwe verbouwings- en zelfs sloopplannen, en dat had weer een actie ‘Geef De Meerpaal terug aan de samenleving’ tot gevolg, met een verbouwing in 2003 die het open karakter van De Meerpaal combineerde met het samengaan van een flink aantal maatschappelijke en culturele organisaties, zoals de bibliotheek, het CKV en De Schoof.

Podium voor iedereen
En daarmee zijn we bij het heden. ‘Wat is er veel gebeurd in die 50 jaar,’ concludeerde Meerpaaldirecteur Anke Weeda. ‘Maar we moeten niet vergeten waar het om draait: steen werkt niet. Het zijn de professionals, die hier samen met de 500 (!) vrijwilligers bepalen hoe het er voor staat. De Meerpaal staat middenin de samenleving. Het is al 50 jaar een podium voor iedereen.’

Aan de toekomst
Daarna had Frits Schmidt van de Stichting Geschiedschrijving in de gemeente Dronten’ de eer het ’50 Jaar Meerpaal’-boek te presenteren, dat de pakkende titel ‘Het Hart van Dronten’ heeft gekregen. Een boek dat iedere Drontenaar met hart voor de Meerpaal moet hebben.

Het eerste exemplaar van het boek werd overhandigd aan burgemeester Aat de Jonge, die daarbij wel de opdracht kreeg het weer door te geven aan de toekomst. Dat deed hij, door dat exemplaar aan Jordy Jongman te geven, de jeugdburgemeester van Dronten.

Ondenkbaar!
En ook daarmee is de cirkel weer rond. ‘En dan te bedenken dat ze dit gebouw ooit wilden slopen,’ zei Koning Willem-Alexander tegen Anke Weeda toen hij eerder dit jaar samen met Koningin Máxima De Meerpaal bezocht. De Koning had zich verdiept in de geschiedenis. En is het kennelijk eens met de slotwoorden van burgemeester Aat de Jonge zaterdag: ‘Een Dronten zonder De Meerpaal? Ondenkbaar!’

Bron: FlevoPost

datum van publicatie: 18 september 2017