over ons
sluiten
0321 388 777

De Meerpaal Academie start met kennismakingslessen Beeldhouwen

cursussen

Vanaf woensdag 17 april start De Meerpaal Academie met vier kennismakingslessen Beeldhouwen. Onder begeleiding van kunstenaar en docent Frans van der Ven krijgen deelnemers inzicht in technieken voor het maken van een beeld. Voor wie zich zorgen maakt dat de cursus niets voor hem of haar is omdat ‘ie niet kan tekenen, heeft Frans één boodschap: “Dat maakt helemaal niets uit, ik kan ook niet tekenen! Als je enigszins handig bent en niet bang bent voor vieze handen kun je je heerlijk uitleven tijdens deze cursus.” De kennismakingscursus is uitermate geschikt voor mensen die eens willen uitproberen of het beeldhouwen bij hem of haar past.

Sinds de zomer van 2015 is Frans van der Ven verbonden aan De Meerpaal. Al als klein kind was hij  in de weer met alles wat hij in de natuur vond. Zo werden er poppetjes en beeldjes gemaakt van wat hij op straat vond. “Prutsen met mijn handen, dat zat er al van nature in”, lacht hij. Met een kleine omweg – Frans startte met de opleiding tot priester – kwam hij terecht op de plek waar zijn hart lag: de kunstacademie. Toen hij voor het eerst écht in aanraking kwam met beeldhouwen, viel alles op zijn plek. “Ik wist het meteen: dit is het. Ik hoefde niet meer na te denken, mijn handen deden het vanzelf”, vertelt Frans. “De andere disciplines op de kunstacademie werden voor mij minder relevant. Beeldhouwen slurpte me op.”

De geest zoekt altijd naar oplossingen

Regelmatig wordt Frans benaderd door opdrachtgevers voor het maken van een bijzonder kunstwerk. “Waar ik voorheen bang was dat al die kaders mijn creativiteit in de weg zouden staan, is het tegendeel inmiddels bewezen. Het is bijzonder om te merken dat de geest altijd op zoek gaat naar oplossingen. Hoe ingewikkelder de opdracht, hoe harder je erover na moet denken, hoe leuker de uitkomst wordt.” Inspiratie haalt Frans vooral uit de natuur. Door rond te kijken ontdekt hij nieuwe vormen en worden thema’s in zijn hoofd al samengesmolten tot een beeld. “Het is heerlijk om je te laten inspireren door datgene wat zich aandient.”

Doorgeven en andere inspireren

Het lesgeven bij De Meerpaal Academie vindt Frans nooit saai. “Het is erg leuk om mensen te helpen op het moment dat ze vastlopen”, vertelt hij. “Door al die jaren heen heb ik een schat aan ervaring opgebouwd. Zonde om dat alleen voor jezelf te houden!” Doorgeven en anderen inspireren is dan ook het motto van Frans. Binnen zijn lessen krijgen cursisten veel vrijheid. “Vaak kunnen cursisten al met een klein beetje hulp verder. Ik vind het belangrijk dat ze hun eigen weg inslaan bij de creatieve keuzes die ze maken. Het is fijn om mee te mogen maken hoe ze zich hierin ontwikkelen.” Voor nieuwe cursisten start Frans altijd met een aantal basisoefeningen om de techniek onder de knie te krijgen, maar al snel gaan cursisten aan de slag met hun eigen werk. “Ik hecht veel waarde aan dat cursisten aan de slag gaan met hetgeen waar hun hart naar uit gaat. Dat maakt het namelijk fijn om met beeldhouwen bezig te zijn. Het is echt iets van jezelf.”

De lessen vinden plaats op 17 april, 24 april, 8 mei en 15 mei van 19.30 tot 22.00 uur in De Meerpaal in Dronten. Kosten voor deze kennismakingscursus is € 50,- (voor 4 lessen). Meer informatie is te vinden via www.meerpaal.nl/cursussen of via activiteiten@meerpaal.nl.

datum van publicatie: 11 april 2019