over ons
sluiten
0321 388 777

Dansen met de Vijand vertelt het verhaal van tante Roosje

theater

De theaterproductie ‘Dansen met de Vijand’ is gebaseerd op het gelijknamige boek van Paul Glaser. Zijn tante Roosje – een levenslustige vrouw en succesvolle danslerares – overleefde Auschwitz. Bij thuiskomst in Nederland werd ze als ‘fout’ bestempeld. De voorstelling is op zaterdag 23 april te zien in De Meerpaal.

Het was Roosjes ex-man Leo, een NSB-sympathisant, die haar als eerste verraadde. Glaser: “Een Jodin mocht geen dansschool exploiteren.” Via Westerbork en Vught kwam Roosje Glaser in Auschwitz terecht. Daar werd ze proefpersoon in de medische experimenten van Mengele. Nadat ze weigerde nog langer deel te nemen aan die experimenten, werd ze voor straf te werk gesteld bij de gaskamers. Een ingrijpend en waargebeurd verhaal over Roosje Glaser.

Twee verhalen in één
Regisseur en scriptschrijver Erris van Ginkel wist de twee verhalen, die van tante Roosje en die van Paul Glaser, tot één geheel te smeden. Van Ginkel koos voor een sobere bezetting met drie acteurs. “Roosje als jonge vrouw, Roosje als oudere vrouw en een acteur die alle mannen speelt. Doordat één persoon alle kanten op geslingerd wordt, krijgt het stuk meerdere lagen.”

Liedjes uit kamp Westerbork
De voorstelling bevat liedjes van Roosje zelf, gemaakt in kamp Westerbork om daarmee andere gevangenen te amuseren. “Dan hebben die stumpers ook nog wat”, schreef ze. “Ik deed zulke dingen niet alleen om mensen te helpen, maar ook om zelf mens te blijven.”

datum van publicatie: 21 april 2016