over ons
sluiten
0321 388 777

Buurman & Buurman: komische scènes en slapstick

theater

Op zaterdag 13 februari zijn de bekendste buurmannen van Nederland te zien in De Meerpaal. De twee buurmannen – de ene steevast met gele trui en blauwe muts, de ander met rode trui en blauw-wit gestreepte muts, zijn geen poppen, maar echte acteurs. Die zingen, dansen, klussen, vallen en weer opstaan. De voorstelling Buurman & Buurman worden beroemd is een mix van komische scènes, slapstick en een aantal liedjes.

“Alle kinderen willen tegenwoordig graag beroemd worden, dus dat leek mij een mooie insteek,” vertelt scriptschrijver Jelle Kuiper. De vraag is natuurlijk waar de mannen in uitblinken om daadwerkelijk beroemd te worden. “Ze sluiten dus eerst de tv aan, met alle moeilijkheden van dien, en vervolgens proberen ze van alles om beroemd te worden: klussen, muziek maken, goochelen. En bij Buurman & Buurman gaat dat natuurlijk niet in één keer goed… Dat wordt weer feest.”

Hupsakee
Samen met tekstdichter Ivo de Wijs keek Kuiper voor de eerste voorstelling eindeloos naar de filmpjes. “Alle tachtig, ja. We maakten allerlei aantekeningen: wat gebeurt er precies tussen die twee? Wat is bruikbaar in het theater? Hele lijsten legden we aan en die gebruik ik nu nog. Vooral uitdrukkingen en dingen die ze vaak tussendoor zeggen, zoals ‘hupsakee’ of ‘en nog een keer, buur’. Dat mogen de acteurs er nu ook naar hartelust doorheen gooien.”

datum van publicatie: 4 februari 2016