over ons
sluiten
0321 388 777

Belevingsroute ‘Water Wordt Land’ vertelt het verhaal van de polderpionier

algemeen

Tickets

Op zaterdag 17 november kunnen liefhebbers deelnemen aan de belevingsroute ‘Water Wordt Land’. Tickets zijn via onderstaande links verkrijgbaar of via de receptie van het Serviceplein in De Meerpaal (0321 388 777). Tickets kosten € 2,50 voor jongeren (tot en met 16 jaar) en € 5,- voor volwassenen. Lid van de Rabobank? Dan krijg je als volwassene € 2,50 korting op je kaartje!

De route vindt plaats in groepen van 35 personen. Via onderstaande links kunnen tickets gekocht worden voor de verschillende starttijden.

Starttijd: 16.30 uur (katholieken)
Starttijd: 16.45 uur (boeren)
Starttijd: 17.00 uur (winkeliers)
Starttijd: 17.15 uur (protestanten)

De belevingsroute

Met professionele krachten en lokale kunstbeoefenaars wordt de Drontense geschiedenis gevierd en op een mooie manier belicht. Het publiek gaat in groepen op reis en beleeft het verhaal van de polderpionier. Het avontuur begint bij het treinstation, gaat via de Noord en eindigt op het Meerpaalplein waar het publiek wordt ontvangen door een groot orkest van amateurmuzikanten die samenspelen met leden van het Metropole Orkest. Diverse lichtkunstwerken spelen een belangrijke rol op de route die het publiek af zal leggen. Bij het entreegeld is een hapje en drankje inbegrepen. Na afloop van de route wordt u met het speciale treintje weer teruggebracht naar het Perron.

De selectie

De ondertekening van de Zuiderzeewet 100 jaar geleden heeft ertoe geleid dat de polder en daarmee Dronten is ontstaan. De polderpionier heeft gezwoegd om van Dronten een leefbare gemeente te maken. Voordat de polderpionier daadwerkelijk aan de slag kon, moesten ze eerst voldoen aan de toelatingseisen. Vanuit heel Nederland wilden boerenzonen naar de polder komen om daar een boerenbedrijf te beginnen. Maar niet iedereen kon zomaar komen. Er werd een strenge selectieprocedure ingesteld om te zorgen dat alleen de beste, meest moderne boeren in de polder kwamen. Bovendien moesten het mensen zijn die zich in wilden zetten voor de nieuwe gemeenschap. Uiteindelijk kwamen uit heel Nederland mensen in de Noordoospolder wonen en werken. Daarnaast werd ook gekeken naar religie en geboortestreek. Zo moest de Dronter bevolking uit 33% katholieken, 33% protestanten en 33% niet-gelovigen bestaan. In de gemeenten Dronten is de selectie van immigranten zo zorgvuldig afgewogen dat men er vandaag de dag het meest accentloze Nederlands van het land spreekt.

Water Wordt Land wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Dronten, het Centrum voor Amateurkunst, het Prins Bernard Cultuurfonds en het Coöperatiefonds van Rabobank Flevoland. 

datum van publicatie: 4 oktober 2018