over ons
sluiten
0321 388 777

Ap Stichter en Ruben Stallinga exposeren in De Meerpaal

cursussen

Op zondag 6 november wordt de expositie van Ap Stichter en Ruben Stallinga geopend op het binnenplein in De Meerpaal. Om 15.00 uur opent Jorrit van Bavel (o.a. lid van de Ahold art foundation) de expositie. De werken zijn tot en met 18 december te zien.

Enkele jaren geleden stuitte Ap Stichter, kunstenaar uit Emmeloord, op de onderwaardering van de Nederlandse Informele kunst uit de jaren ‘50 en ’60. In de geest van deze kunst wilde hij doorgaan, met in het achterhoofd de gedachte alsof deze Informele-stroming nu nog dominant zou zijn geweest. Karakteristiek in zijn werk is dat de verfhuid, door toevoeging van zand, gruis en andere kant-en-klare materialen er uitziet alsof er kleine meteorieten zijn ingeslagen. Kraters en gestold magma vormen een plastische substantie die een organisch geheel maken. Een kunstwerk van Stichter maakt zo de indruk een fragment te zijn van een levenloos natuurgebeuren.

Nul-Kunst
Als reactie op de Informele kunst volgde in Nederland de Nul-Kunst. Een richting waar de interesse van Ruben Stallinga uit Marknesse naar uit gaat. Niet ondanks, maar dánkzij zijn autisme is hij in staat kunst te produceren die oorspronkelijk is. “Hij is een zegen voor de contemporaine kunst”, schreef een verzamelaar vorig jaar. “Daar waar een regulier beeldend kunstenaar begint met het opbouwen van een werk draait Stallinga deze logica op: zijn artistieke opbouw begint met concreet afbreken.”

datum van publicatie: 20 oktober 2016