over ons
sluiten
0321 388 777

Fred van Welie

Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

Ik ben geboren in Zeist. Op mijn 12e maakte ik mijn eerste foto’s, ik begon mijn kunst carrière op de middelbare school. Sindsdien ben ik, naast mijn werk, actief op kunst en cultuur gebied. Ik ben sinds 1976 als professioneel fotograaf werkzaam. Ik ben afgestudeerd aan de Utrechtse hogeschool voor de Kunsten in 1992.

De polder is mijn atelier, er is qua beeld veel te genieten, veel van mijn vrije werk is dan ook afkomstig uit dit gebied. In mijn werk maak ik gebruik van minimale Photoshop aanpassingen. Dit resulteert in een bijna niet zichtbare vervreemding. Andere kenmerken zijn heldere kleuren, detailfoto’s en combinatie/compositie foto’s.

Ik ben fotograaf in hart en nieren, ik ben een beelddenker. Ik zie veel slechte foto’s op social media. Zonde, met enige kennis over gebruik van de camera, met een ander camera standpunt zijn ze in de meeste gevallen een stuk interessanter te maken. Ik wil bij mijn cursussen mijn ervaringen delen, mijn kennis doorgeven. Vaak zijn eenvoudige tips voldoende om toch snel een beter resultaat te verkrijgen. Leren kijken naar het onderwerp, een kijk op de compositie, vind ik belangrijk. Bij portretfoto’s en bij straatfotografie vind ik het belangrijk dat het natuurlijk overkomt, Ik neem ruim de tijd voordat ik een foto maak.

Bij reisfotografie maak ik vaak van tevoren een “what to photograph” lijstje. Natuurlijk is improvisatie een vereiste. Een mooi voorbeeld van een reisfoto is mijn serie over een zandstorm in Mali. Ik zag de eerste wolken en hoorde van onze Malinese vrienden dat er een zandstorm op komst was. Na de eerste foto ’s morgens ben ik ruim 5 uur bezig geweest om uiteindelijk de hoofdfoto te maken, aan het begin van de volgende dag was de serie compleet.

Als kunstenaar ben ik vanaf 1992 betrokken bij kunstprojecten in Flevoland. Ik ben actief op diverse sociale media en heb contacten met een groot aantal collega’s over de gehele wereld. Ik houd van reizen en andere culturen. Ik ben tevens als (mede) curator bij diverse culturele en kunst projecten werkzaam. Sinds 2010 exposeer ik ook internationaal. Ik ben betrokken bij een aantal kunstgroepen en exposities in Nederland, Griekenland, Denemarken, Zuid-Korea, Macedonië en Turkije.